Varadeno tengerpartja

c51d59f27d82340fe42699be1eb78dce

A jó hír, hogy a kubai tengerpart minőségében és szépségében nem kell csalódni. Varaderoban télen 25-26 fok körüli, príma hőmérséklet van, kivéve, ha jön a hidegfront (frente frio). Ugyancsak 25-26 fokos a tenger, vakítóan fehér, finom-poros a homok, játékosak, szelídek a hullámok. A víz türkiz-, avagy kobaltkékje, átlátszósága, kristálytisztasága olyan, mint amit az odautazó előre megálmodott. A víz kellemes fokozatossággal mélyül, a tengerfenék is finom homokos. Nem túl sekély, nem túl mély. Itt a gyakori tengerbe ereszkedésnek olyan hatalmas a csábereje, hogy a szállodai medencéket a vendégek többnyire hanyagolják.

HIHETETLEN KEDVEZMÉNYEK! Kattints a képre, és készülj fel álmaid nyaralására!

kuba

A tengerben medúzák vannak itt-ott, de az a fajta egyáltalán nem veszélyes. Tengeri moszatból is van jócskán. Sajnos az algák miatt a homokföveny itt-ott már nem olyan hófehér, mint régebben, és a szállodák nem mindenhol törődnek kellően a napi tisztításról. A partok azért mindent összevéve nagyon kellemesek.

Sokak szerint a varaderoi tengerpart a lényeges szempontok összességét véve jobb, mint a Cancún-i, vagy a dominikai. Sőt a világ egyik legszebb tengerpartja. A teljes varaderoi partszakasz 20 kilométer hosszú és lényegében végigjárható lenne, ha a Hicacos-félsziget keleti végén nem lennének sziklatömegek által egymástól elválasztott privát hotelstrandok. Ez utóbbiak a legmenőbb szállodák strandjai. Az összefüggően több kilométer hosszú partrészen sokat lehet mezítláb andalogni a talpat simogató, nedves homokon. Dagálykor, esténként a part elkeskenyedik. A tenger amúgy sekély és sokat kell begyalogolni, hogy mély vízbe legyen az ember (ez olyan balatoni dolog). A vízfenéken előfordulhatnak kavicsok, kagylók, korallmaradványok, de ez nem jelent igazán problémát. Állítólag a varaderoi partszakasznak a központtal ellentétes végén a tengervíz hullámzása és a szelek erősebbek.

Sajnos a használható part mérete strandszakaszonként, napszakonként, hullámzási periódusok szerint, évszakonként, sőt hosszú időtávon is ingadozik. Előfordulhat, hogy a turista azt tapasztalja, hogy a szállodája előtt már alig van part, mert azt nagyrészt elmossa a víz. Van némi lutri elem ebben az egészben. Mégis jobb, ha az utazó lélekben felkészül ilyesmire is. A váratlan negatív meglepetés a rosszabb helyzet. Kókuszpálma csak a Paradisus hotel előtti strandon látható. A dominikai Punta Cana térség strandjai a pálmafák felhozatalában bizony jobban állnak. Mivel Varaderoban a part nyugatra néz, és a nap visszatükrözi a fényeket, így a naplementék lélegzetelállítóan, már-már giccsesen szépek.

Kiemelést érdemel az, hogy a strandokon ritkábban zaklatják zugárusok a pihenő nyaralót, mint a világ sok más tengerparti nyaralóhelyén. Előfordul persze, hogy egy-egy kubai óvatosan körültekintve megpróbál valami hamisított árut (jellemzően szivart) rásózni a külföldire. A parton bóklásznak egyenruhás alakok, akik többé-kevésbé ügyelnek a külföldiek biztonságára. Vannak államilag engedélyezett árusok, akik általában banánlevélből készített kalapokat, meg egyéb csecsebecséket kínálnak, egyhangú választékban. A jelentősebb thaiföldi strandokhoz képest itt nincs túl nagy mozgalmasság.

Amúgy persze vannak néha szeles napok, picit nekivadult hullámok. De többnyire zavartalanul lehet úszkálni, dagonyázni a vízben. A hosszú partvonalon alig vannak hotelekhez tartozó magánstrandok. Bármelyik strandon letelepedhet zavartalanul a nyaraló.