Kulináris különlegességek 1.

f202cf112bf693bf8e4dfebb554f3b33
Salep a kedvenc téli forró italunk. Az Orchis Mascula, illetve ennek a növénynek a családjába tartozó orchidea-fajták szárított virágaiból nyert porból készül. Forró vízzel vagy tejjel összekeverve, fahéjjal megszórva finom ital nyerhető belőle, mely népszerű mind Törökországban, mind a Közel-Kelet más országaiban. Németországban, sőt Angliában is fogyaszották régebben, még a kávé- és teakultúra felvirágzása előtt. Egyesek a cukor mellett narancs- vagy rózsavízzel is ízesítik.

 Törökországban bizonyos desszerteknek és a híres ragacsos fagylaltnak is elengedhetetlen alkotóeleme. Ugyanis a sahlepnek van egy különleges tulajdonsága is, a folyadékot besűríti és kicsit ragacsossá változtatja.
Természetesen a salep hosszú életútja lehetővé tette a róla szóló különböző mendemondák születését is. Némelyek potencianövelő hatásról beszélnek a saleppel kapcsolatban, de mások a hosszú élet titkát lelték benne.
f202cf112bf693bf8e4dfebb554f3b33
Érdekes, hogy egy nyugati zenekar egyik albumán (Aphrodite’s Child: 666) a megjegyzésben feltüntetik, hogy “Salep hatása alatt készült a lemez”. Ennek kapcsán Nyugaton a salep szót valamiféle drogként vagy sátánként értelmezték, ezért az albumot jó néhány rádiócsatorna betiltotta.
 Igazi finomságot készíthetünk, ha az elkészült Salep-be belekeverünk egy kiskanál instant kávét. Isztambulban a nagyobb kávézók kínálják ezt a változatot is.