Figyelmesen Mauritiuson

5c1760d3fe21e688edcdfbbd666ea60b

Ha már a borravalónál tartunk, a taxisok esetében egészen más szabályok érvényesek. Ők egy  külön társadalmi réteg Mauritiuson, mivel a tömegközlekedés meglehetősen rossz a szigeten, így a legtöbb turista a megfizethető, biztonságos és kényelmes taxikat választja.

Ha így közlekedünk, mindig előre állapodjunk meg a viteldíjban, amit általában euróval és rúpiával is fizethetünk. Minden szállodának van saját „flottája” (a kocsi oldalán lévő feliraton látjuk, hogy melyik hotelhez tartozik), ezekben a taxisokban mindig megbízhatunk. Ha sofőrünk szimpatikus, nyugodtan beszéljük meg vele, mikor hova mennénk kirándulni, mit érdemes megnézni, mit akarunk vásárolni, mert helyismerete, kapcsolatai sokat segíthetnek. Mauritiuson az utazási irodáknál befizetett egy napos kirándulások meglehetősen drágák, de ha előre megbeszéljük a taxisofőrrel, gyakran olcsóbban megússzuk és az idegenvezetésért sem kell külön fizetnünk.

HIHETETLEN KEDVEZMÉNYEK! Kattints a képre, és készülj fel álmaid nyaralására!

mau

Ha mégis arra vállalkozunk, hogy magunk vezetünk és közlekedünk a szigeten, nem árt bizonyos dolgokat szem előtt tartani. Mivel a sziget 1810-től 1968-ig angol fennhatóság alatt volt, a szigeten baloldali közlekedés van érvényben. Ugyanúgy nehéz megszokni ezt, mint Londonban, csak itt még az indiai közlekedési mentalitás is nehezíti a helyzetet. Emiatt, az utak változó minősége, és a közúti táblák ötletszerű használata miatt az autóbérlést csak a legelszántabbaknak ajánljuk.

A pénzváltás itt is ugyanúgy működik, mint más országokban: érdemes bankban beváltani eurónkat, mivel a szállodai vagy reptéri árfolyam nem olyan kedvező. Ha megbízunk a taxisofőrünkben, akkor kérjük meg nyugodtan, hogy váltsa be nekünk a pénzt, hiszen így „helyi” árfolyamon kapunk legtöbbet a pénzünkért. Természetesen illik pár százalékot a sofőrnek adni „kezelési költség” gyanánt.

A mauritiusiak rendkívül kedvesek, a közbiztonság viszonylag jó. Az ideutazó pihenni vágyókat kitüntetett figyelemmel kezelik, mivel a sziget a turizmusból tartja fent magát. Ettől függetlenül figyeljünk oda iratainkra és pénzünkre, főleg a főváros nyüzsgőbb részein: piac, bevásárló központok és a belváros forgataga lehet veszélyes hely ránk nézve.