Cayo Santa Maria dióhéjban

4cafe4dc7fad61768cb520ad24a45638

Cayo Santa Maria dióhéjban

 • Cayo Santa Maria turista sziget Kuba északi, Atlanti-óceáni oldalán, mégpedig az utolsó darabja szigetek egy sorának, ami egy 48 kilométer hosszú feltöltött gát (spanyolul: pedraplen) és vagy 50 híd révén kapcsolódik a kubai szárazföldhöz. Olyasmi ez a szigetsor, mint Florida déli csücskén a Key West.
 • A sziget kicsi, hisz hosszában 12 kilométeres, és a legnagyobb szélessége csak 2 kilométer. Cayo Santa Maria része a Jardines del Rey (a Királykertjei) nevű szigetcsoportnak, amit az UNESCO bioszféra rezervátumának nyilvánítottak ki.

HIHETETLEN KEDVEZMÉNYEK! Kattints a képre, és készülj fel álmaid nyaralására!

kuba

 • A szigetre el lehet jutni szárazföldi úton és belső repülőjárattal (45 perc repülés francia gyártmányú géppel) egyaránt. Havanna 380 kilométerre van a szigettől, busszal, autóval kb. 5 és fél órás az út.
 • A szigeten kizárólag turizmus van, csak hotelek és néhány szolgáltatás a turisták számára (pl. delfinárium). Helyi lakosság nincs, az egyetlen falu (Puebla las Dunes) is csupán mesterséges hely, turista látványosság boltokkal, két kis “piaccal” és egy étteremmel. Érdekes, hogy azért van a szigeten egy emeletes, felül nyitott szigetnéző busz, ami a “nevezetességeket” hivatott megmutatni. A nevezetességek: a csodaszép tenger, a fenséges strandok és azok a mangrove erdőcskék, amik a Cayo Santa Maria “végállomáshoz vezető szigetsor többi darabját is jócskán betöltik.
 • A sziget északi partvidékén vannak a hotelek és a használható strandok. A sziget déli partszakaszát mangrove növényzet borítja.
 • Milyen Cayo Santa Maria? nyugis, nagyon biztonságos, bájos kis sziget. A világ utazási magazinjaiban nem egyszer említik a világ legszebb strandjainak felsorolásakor.
 • A kubai nyaraltató turizmusban Varadero a nagyszabású, de a kisebb helyek között az egyik legfelkapottabb ma már a Cayo Santa Maria. A felkapottság hátránya, hogy a szigeten újabb fejlesztések vannak és ez építkezéseket jelent. Egy golf területet és egy vízi vidám parkot is terveznek a szigetre.
 • (Kalkulálni kell arra, hogy éveken belül megindulhat a turista áradat az USA-ból. Hiszen jelenleg az USA állampolgárok kubai utazásait korlátozzák. Észak-Amerikából a kanadaiak jönnek minden mennyiségben.)
 • Cayo Santa Maria szigetnek 6 tengerparti szakasza van, összesen kb. 13 kilométer hosszan (nem összefüggően). Itt-ott vannak kavicsok a tengerbe bemenetelkor, de jellemzően finom a homokföveny. Sokan sétálnak, kocognak hosszan a parton. A szigeten egyes strandokon sajnos nem kellően takarítják el a moszathulladékot.
 • Amúgy a szigethez vezető úton gyakori a személyi okmányok ellenőrzése. Cayo Santa Maria ugyanis egy zárt turista övezet, ahová a külföldi nyaralón kívül csak azok a kubaiak jöhetnek, akik ott a turizmusban dolgoznak.
 • A Jardines del Rey szigetcsoport másik két neves turistás szigete a Cayo Coco és a Cayo Guillermo. E két sziget légvonalban kb. 30 kilométerre található Cayo Santa Mariától.